Followers

Monday 24 June 2013

Stepenice cestitka - tutorijal

Zdravo!

Evo kao sto sam i obecala postavljam tutorijal za stepenice cestitku. Bilo bi bolje da sam mogla da snimim pravljenje cestitke korak po korak, ali evo probacu ovako sa slikama.


Prvo, sta vam treba na samom pocetku : Jedan A 4 format hamer papir za bazu i trimer za papir.

  

 Na obicnom papiru za stampanje sam nacrtala "plan" cestitke i obelezila sve dimenzije. Papir treba da bude 24 cm x 15 cm. "Zid" ce biti sirine 5 cm, a stepenice 2, 5 cm, 4 cm i 5, 5 cm. Objasnjenje u toku tutorijala.

Koristeci trimer za papir, napravila sam bazu 24cm x15 cm od A4 formata hamer papira.

Obelezila 15cm sa jedne strane (slika ispod)


Zatim sam okrenula papir, obelezivac na trimeru postavila na 24cm ( slika ispod) i presekla papir. Jos jedan rez i imali smo bazu 24 cm x15cm (slike ispod)


a





a
Eto sada imamo bazu za cestitku, 24 cm x 15 cm, takodje i ova olovka ( za izbeljivanje noktiju) ce nam dobro doci, za bigovanje papira (objasnjenje sledi kasnije)


Sada sa jedne strane ( leve u ovom slucaju) obelezimo 5 cm i gore i dole.



Sa jedne strane razmak od vrha treba da bude 2, 5cm, a sa druge 5, 5 cm.


Razmak izmedju obelezenih tacaka treba da bude 16 cm ( isprekidana linija na slici dole) i to je jedini deo koji se sece.
 
Onda se sa druge strane papira obelezi redom pocev sa strane na kojoj vam je isprekidana linija odvojena od kraja papira 2, 5 cm, obelezimo 2, 5 cm, pa jos jednom 2, 5 cm, zatim 4 cm, jos jednom 4cm i na kraju 5, 5 cm i ostaje vam do kraja jos 5, 5cm. To su mesta gde cemo papir savijati. ( kao na slici ispod)


Zatim uzmemo trimer za papir zasecemo, dakle 16cm duzine, na mestu isprekidane linije. Posto je papir dug 24cm obelezivac namestite na 18, 5cm ( 5, 5 cm od kraja) i povucite do 2, 5 cm.


 Zatim obelezite polovinu papira, ali samo sa strane koja je siroka 5 cm i tu ce se papir saviijati.

 

Sledeca stvar, tamo gde smo na papiru obelezili 2, 5cm, 2, 5 cm, 4 cm, 4 cm i 5, 5 cm treba da savijemo papir sve do rascepa. Podebljane linije na slici ispod.
 

Da bismo to lakse uradili, da bi se papir ravno savijao, uzmemo nesto ostro, ali nedovoljno ostro da nam presece papir (kao recimo olovka za beljenje noktiju koju ja koristim u ovakvim situacijama). Trebace nam ponovo trimer za papir, s tim sto ostricu uopste necemo koristti, vec je spustimo skroz dole, na dno trimera.


Papir pozicioniramo kao na slici, 2, 5 cm stavimo na mesto trimera, kao da cemo papir tu da presecemo, ali umesto toga radimo bigovanje, samo povucemo ( u mom slucaju olovkom za beljenje noktiju) po trimeru preko papira do presecenog mesta na papiru (19 cm duzine)  (slike ispod)

 

Papir lepo pozicioniramo i olovku vucemo, ne pritiskajuci previse uz samu ivicu "lenjira" na trimeru kud inace ide i ostrica.

 

Na kraju cemo dobiti ovo, bigovan papir.
Blaga udubljenja tacno na linijama gde papir treba da se savija.


Sledeci korak je da papir na delu koji je sirok 5cm presavijemo na pola. Koristim olovku za nokte i ovde.

  

A onda krecemo sa savijanjem sa druge strane, po linijama, kao na slikama ispod. Za to opet koristim olovku za nokte. Povucem preko da bi se papir lepse savio.



 


  

Okrenite sa druge strane i povucite olovkom preko papira da se bolje "upakuje".

 

I eto...baza za stepenice cestitku je gotova. :)


Mozete je ukrasiti po zelji. Ja sam koristila pecate Whiff of Joy koje sam bojila akvarel bojicama na 300g akvarel papiru.

 

Zeleni hamer papir, koji sam isekla tako da bude malo uzi od "stepenica" i "zida".


Na njega sam obostrano lepljivom trakom zalepila MME papir za cestitke, delove koji su mi preostali od prethodnih cestitki, opet isekla sam ih da budu malo uzi od zelenog hamer papira.

 

A evo i pecata, koristila sam StazOn vodootporno mastilo.






Dodala sam malo cipke, tracice, par  cvetica i to je to. Motive sam lepila sundjerastim duplofanom i obostrano lepljivom trakom.
Tekst je takodje Whiff of Joy.


Evo jedne cestitke koju sam uradila prosle godine.


Zatim, nesto slicno, stepenie cestitka, bez "zida" sa strane. Laksa za pravljenje, po istom principu, s tim sto se rade samo "stepenice".


Nadam se da vam se svideo moj tutorijal. Prihvatam sve sugestije i primedbe. Ako imate pitanja, ne ustrucavajte se. :)

4 comments:

  1. Odlican tutic. Hvala na detaljnim uputstvima.
    Lp, Sonja.

    ReplyDelete
  2. Vau Vanja, kako čudoviti voščilnici si naredila in kako lepo si nam predstavila postopek!!! Zelo všečno :-))

    ReplyDelete
  3. Pozdrav draga Vanja.Danas sam pronasla tvoj blog.Pitala sam se kako se rade te cestitke i hvala za tut.Volim da saznam nesto novo i obozavam blogove sa tutorialima.Poseti me:)))

    ReplyDelete
  4. Krasne su. Hvala ti za tutorial. Ja još skupljam hrabrost za nešto tako ;-)

    ReplyDelete

Thank you so much for taking some time to leave me a comment! I appreciate it very much and will return the favour! :)
Vanja

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails